Tarih: 19-Eyl-2009 / 18:31 Mesaj konusu: biraz daha felsefe (ve psikoloji)
bu konuda ask hakkinda bazi filozoflarin fikirlerini anlatmak istiyorum ve sizofrenin aski nasil yasadigini anlatmaya calisacagim:
Jean-Paul Sartre askin olamiyacagini soylemistir (arkadaslikta olamaz ona gore), cunku her insan kendine ve sadece kendine duskundur, yanilmiyorsam Sartrenin kullandigi kelime pour-soi, birde en-soi vardir, yani baskalarina duskun olmak, Sartre ya gore bu sadece Tanridir ve insanlar pour-soi dir. Insanlar birbiri ile kendilerini dusunmeden konusamaz. Onun icin ask (ve dostluk) olamaz.
Ask hakkinda baska bir dusunce Emmanuel Levinas tarafindan ortaya konulmustur. O askin olabilecegini ama askin egoistlik oldugunu soylemistir. Yani iki kisi birbirine asik ise, baskalarini dusunmez, sadece birbirilerini dusunurler. Ucuncu bir sahis, Levinasin dedigi gibi, yoktur askta.
Sizofrenin aski: sizofren bazi psikologlara gore asik olamaz, cabuk asik olur, ama ayni hizda sevgisi azalir, eger birisi ile birsey yasadiysa tabii ki, ayrilik oldu mu tekrar sevmeye baslar, ama birisi ile bir iliskisi varsa, cok ice kapaniktir ve sevemez.
Tarih: 29-Oca-2010 / 10:09 Mesaj konusu: Re: biraz daha felsefe (ve psikoloji)
şimdi bu psikoloji konularında devreye girmek istiyorum.insan psikolojisi,davranış tutum algısı,ruhsal bozukluklar konularında eğitim almadıysan şayet: bir şizofren aşık olmaz gibi yapılan bir yorum yanlış,ben o psikologlardan şüphe ederim.
Şimdi: Şizo Yunanca Ayrık-Bölünmüş,Frenos yani Freni Akıl'dır ve birleştiğinde AkılBölünmesi anlamına gelir lakin;hastalık bu değildir.Yani Akıl bölünmesi veya 2kişilik değil aksine aynı anda 2gerçeğe inanmasıdır.
Genetik bir rahatsızlıktık fakat biçok faktörün biraraya gelmesiyle yani çevresel etmenlerle de sağlıklı bir bireyde bu hastalık oluşabilir.Yani çok kompleks bi hastalık.Ve çok farklı ilerler çok büyük boyutlara taşınabilir.Gelişimi veya sonlanışı çok farklılık gösterir.
gerekli bilgileri verdikten sonra gelelim açıklamaya: Schizeinfrenos hastalığı gerçek ile-hayal dünyasını ayırt edememe olduğundan,hasta biri hayal dünyasında birini sevebilir yada aşık olabilir,hayal dünyasında konuştuğu,korktuğu,düşlediği,hayalinde onunla yaşadığı biride olabilir.Fakat bunun hayalmi gerçekmi olduğunu ayırt edemez,mantıklı düşünme yetisini kaybeder,normal duygusal tepkiler veremez o nedenle birini aniden sevip aynı hızda ona ilgisi azalabilir,yada ona zarar verebileceğini düşünebilir.
Yani sağlıklı bir bireyde seçicilik vardır,oysa onda yoktur herşeyi hersesi aynı anda algılar ve beyni aşırı uyaranla karşı karşıya kalır.
Hatta sana çok daha ilginç bi bilgi daha vereyim:Schzeinfrenos hastalığı ağır ilerliyorsa belirtisi nedir biliyomusun;"Kara Sevdaya Tutulma,Dini Uğraşlarda Artma,Kendine Bakmada Kendine Özen Göstermede Azalma ve Dikkat Toplamada Güçlük".çok ilginç dimi
Tarih: 29-Oca-2010 / 18:29 Mesaj konusu: Re: biraz daha felsefe (ve psikoloji)
ablacim ne kadarda gercekci yazmissin, askimiz ibadet benim, sizofreni hastasiyim, kara sevdaya tutuldum esin diye bir kiza, dini ugraslarim fazlaca artti, muslum gursese olan ilgimde, ne yapacagim bilmiyorum.
Tarih: 29-Oca-2010 / 21:29 Mesaj konusu: Re: biraz daha felsefe (ve psikoloji)
gerçekci yazmadım,gerçekleri yazdım bu hastalık budur.Senin şizofren olduğunu sanmıyorum çünkü; olsan bukadar açık bunu söyleyemezsin çünkü bu durumu ayırt edemezsin ve hasta olduğunu kabulde etmezsin,kendini hasta değil,kurban görürsün.
Fakat sıkıntıların varsa kesinlikle bir psikiyatriye,yada psikologdan destek alabilirsin.Her bireyin arada birde olsa uğraması gereken yerdir Psikologlar.
Hastayım sanırım dediğine göre; sen ruhsal bir travma atlatıyo olabilirsin,veya altından nörolojik bulgularda çıkabilir yahut bilinçaltında bastırılmış,saklanmış şeylerde olabilir.İlk fırsatta bir psikologa danış.
Kesinlikle Deli Doktoru tabirine inanma ve öyle değerlendirmemek gerekir.
Zaten bu toplum;kendisini tedavi edecek eğitimli doktorlara başvurmadığı ve kendisini normal gördüğü için; bu kadar bozuk,hasta ve beyni yıkanmış.
1 saat 4 dakika sonra eklenen mesaj:
Bak aşklada ilgili bişeyler yazayım:Kendimle ilgili bişey.
Bende ailemin üstüne çok düşerdim aşırı koruma içgüdüsüyle,sonra birine aşkmı denir ne denir bişey olmuştum işte yönüm değişti onun üstüne düşmeye başlamıştım.Bitti ilişkim çok zor şartlar atlattım ama.Sonra dedim böyle hayat çekilmez yine yönümü değiştirdim;Hız tutkusu başladı;oysaki kaybedecek çok şeyim vardı ama hiç gözümde herşey çünkü umrumda değildi.Öyle bir hız tutkusu başladıki ölümüne.Arabanın markası modeliyle ilgisi yok;bi arkadaş resmen antikacı eski arabaları sever,dedi hiç şahin kullandınmı sen,dedim yok.attı anahtarı.öyle bir yapmışki arabayı binmeye kıyamazsın 89vişne çürüğü şahinin ibresini patlattım. 3.18inin motoruna ispirto koydurdum neyse drift yapıcazya zevk olsun havalar tabi bi milyon;el frenine bi kydm uçurumdan yuvarlandım ölüyordum. yamur çiselerken o izmire giden otoban çok güzeldir dümdüz severim o yolu orda anahtarına kapıştım.neyse zamanla uyarılarıda dikkate alarak dedim damla gidişat iyi değil delirdikçe zararvereceksin kendine.stres böyle atılmaz.neyse onuda aştım şimdi daha uysal kullanıyorum.ama genelde yine dayanamıyorum erkeklerin öyle lambalarda durup aragaz showları,lastikleri yakması,bide güzel bayansan yandın hemen sıkıştırmaya çalışırlar;bu durumlarda uysalık maskemi çıkarıp yine deliriyorum.
Yada bak yandaki benim canım BADEM GÖZLÜMÜN resmi onun varya kılına zarar gelse yakarım derlerya öyle,ben bu köpeği varya gece hayvan hastanesine taşıdım öyle böylede değil ha hususi fakülteye direk ameliyata aldılar nasıl gittiğimi görsen arabada biri doğuruyor dersin.
Demem şuki;aileni,işini,bir bayanı,bir erkeği,köpeğini,arabanı,motorunu,çocuğunu,parayı her neyi ise;bişeyleri seviyorsun;ister aşk de,ister sevgi tabiki hepsi bir değil önem sıraları var ama sonuçta insanız bişeyleri sevmemiz lazım.
Bir Aşkı Gönülde Taşımak Güzel.
Tarih: 03-Tem-2010 / 20:36 Mesaj konusu: Re: biraz daha felsefe (ve psikoloji)
felsefeyle aşk çok garip geldi bana
_________________ Yar dediğin kadir kıymet bilmeli
Sevildiği kadar o da sevmeli
Bir sebep olmalı bir de nedeni
Ne diye arayıp sorayım seni
ne diye bağlanıp seveyim seni
MUHİTTİN SEÇEN NE DİYE ARAYIP