Müslüm Gürses Müslüm Gürses

Müslüm GÜRSES :: Başlığı Görüntüle - [Haber] Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır
[Haber] Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

Müslüm GÜRSES Forum Ana Sayfası -> Basın ve Haberler
Yazar Mesaj
snare
Aktif Üye
Aktif Üye

Nereden: gaziantep
MesajTarih: 07-Mar-2009 / 19:39    Mesaj konusu: [Haber] Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

Müslüm Gürses ister Sezen Aksu’nun bir bestesini, ister Teoman’ın bir parçasını, ister bir oyun havasını, isterse bir çocuk şarkısını söylesin dinleyenlerin duygularını harekete geçirmeyi başarıyor. Kim bilir, belki de onu yeni tarzıyla dinlemeye başlayanlar konserlerinde kendini jiletleyenleri anlayabilir

Gelmiş geçmiş en iyi şarkıcılardan biri olan Frank Sinatra, kadınlara kötü muamele etmesi, karanlık çevrelerle olan ilişkileri, bu ilişkilerden elde ettiği gücü acımasızca kullanmasıyla da tanınırdı. Onunla aynı dönemlerde müzik yapan ve en az onun kadar iyi bir şarkıcı olan Ray Charles ise country şarkıları ve popüler parçaları farklı biçimde yorumlamış, karıncayı incitmez denen türden bir adamdı. Kafası genellikle ‘güzel’di, yüzünde hep bir gülümseme olurdu. Sürekli güneş gözlüğü takmasının sebebi çocukken kör olan gözleriydi.

Teşbihte hata olmaz, İbrahim Tatlıses Frank Sinatra, Müslüm Gürses ise Ray Charles’a benzer.

Müslüm Gürses’in, 1978’de, müzik hayatının başlarında geçirdiği ağır bir trafik kazası sonucunda, koku alma duygusunu tamamen, işitme duygusunu ise epeyce yitirdiği, bir gözünün de ancak ışığı algıladığı söyleniyor. Ondan, nadiren verdiği röportajlarda ‘Nat King Cole denilen bir saygıdeğer dostumuz var, onu dinlerim’ gibi cümleler kurması veya ‘Björk ya da Garbage beste istese verir miydiniz?’ gibi sorulara cevap vermesi bekleniyor.

KONUŞMASA NE OLUR

Müslüm Gürses bu kadar iyi bir şarkıcı olmasını her notada, her namede farklı duygular aktarmasına borçlu. Acar gazetecilere iki havalı cümle kuramasa ne olacak.

Ama o adı ve müziği etrafında yaratılan efsaneye de prim vermiş değil. Yoksa ‘Allahım, bu çile biter mi söyle’ diye bağıran hayranına ‘Biter güzel kardeşim, niye öyle söylüyorsun?’ diye cevap vermezdi. Konserlerinde jilet atanlara ‘Yapmayın benim içim kanıyor’ demezdi. Zaman ve müzik değişti, o insanlar artık Ceza veya Emre Adın dinliyor.

Müslüm Baba hiç bir zaman yerli yersiz ‘Bizde mangal gibi yürek var’ falan diye böbürlenenlerden olmadı, kimseye dayılanmadı, hiçbir kadına el kaldırmadı. Ünlü bir oyuncu olduğu yıllarda değil , en zor zamanlarını yaşadığı sıralarda aşık olup evlendiği Muhterem Nur’un kalbini kırıp kırmadığını bilemeyiz ama onu mahcup edecek bir şey de yapmadı. Bizimse onunla ilgili bir mahcubiyetimiz varsa, İtirazım Var’ı bir reklamda dinlemiş olmamızdır.

Gözlerinden sizi tam olarak anladığını hissediyorsunuz

Müslüm Gürses’e Sandık albümündeki Sarıl Bana adlı parçada eşlik eden Öykü Gürman’a Baba’yı sorduk.

‘Müslüm Gürses’le ilk kez TRT’deki programımızla tanışmıştık. Ondan öncesinde de dinlerdim kendisini. Biz her zaman kendine özgü söylediğini, her parçayı kendine göre yorumladığını düşünürüz. Bu da çok flamenko bir şey. İçinden geldiği gibi ve kendi özünü oluşturarak söylüyor parçayı. Ritim içinde çok ilginç bir söyleyiş tarzı var, hiçbir biçimde ritmi kaçırmadan, onun içine cümleleri başka bir biçimde yerleştiriyor ve bence onu müzikal anlamda farklı kılan şey bu. Biz Sarıl Bana’yı farklı zamanlarda kaydettik. Onun tonundan söyledim şarkıyı, biraz daha tiz olur endişesi yaşadım. Dinleyince bana da hoş geldi. Onunla düet yapmak hayalimdi diyebilirim. İlginç bir insan. Çok fazla konuşmuyor, konuştuğu zaman da tam yerinde konuşuyor. Bazı cümleler vardır, noktalanır ve tam özettir. Zaten gözlerinden de sizi tam olarak anladığını hissediyorsunuz. İnsan çok dikkat etmek ihtiyacı hissediyor. Öyle bir heyecan yaşadım. Gerçekten baba gibi aslında. Babaya duyulan bir sevgi vardır, kimse babasından korkmaz ama saygı duyar, o saygıdan kaynaklanan bir çekingenlik vardır. Bir de çok bakımlı, üstüne başına özenli bir insan. O programda beyaz bir takım giymişti. Bu kadar beyaz olabilir mi? Çok bakımlı, ayakkabısından kravatına, ütüsüne kadar çok göz alıcıydı. Bunda tabii ki Muhterem Hanımın da çok etkisi vardır, onların birbirlerine kattıkları çok şey olduğunu düşünüyorum. Bu dışarıdan bile görünen bir şey.’

Bir sonraki albümünü bir alaturkacıyla çalışsın isterdim

Müzik eleştirmeni ve DJ Murat Beşer’le Müslüm Gürses’in yeni albümünü konuştuk:

Sandık’ı nasıl buldunuz?

Ben bunu bir önceki albümün yani Aşk Tesadüfleri Sever’in devamı gibi algıladım. Bu şarkılar bildiğimiz alıştığımız, kendi mahallesindeki Müslüm Gürses repertuarı değil. Müslüm Gürses başka bir şey yapılmaya çalışılıyor. Ait olduğu toprağından, köklerinden koparılıp başka bir saksıya dikilmeye çalışılıyor. Müslüm Gürses Türkiye’nin sayılı yorumcularından biri. Bu davullu, baslı aranjeler Müslüm Gürses’in yorumculuğunu gölgeliyor. Onun yorumcu özelliği çok fazla ön plana çıkmıyor.

Nasıl bir repertuar söyleyebilir?

Arabesk dışı bir repertuar olabilir ama aranjeler kesinlikle davullu baslı, Batılı, pop formatlı olmamalı.

Paramparça’yı, Olmadı Yar’ı nasıl bulmuştunuz?

O parçalar daha geniş bir alana ayak bastığı için daha sonra yaptıklarına tercih ederim.

Duman ve solisti Kaan Tangöze Ceza’dan daha uygundu sanki Müslüm Gürses’e.

Müslüm Gürses’in vokali Ceza’ya da, Öykü Gürman’a da uymuyor. Kaan Tangöze ile dinlemedim ama onunla hançereleri daha yakın birbirine, ne de olsa Kaan’ın müzikal referansları arasında Müslüm Gürses.

Müslüm Gürses’in eski izleyicileri bu albümleri dinler mi?

Hiç zannetmiyorum. Yeni Müslüm Gürses’in peşine takılan müşteri profilini hiç içten bulmuyorum. Sınıf olarak yukarıda, kendilerine aydın diyen ama asla aydın olmayan insanlar.

Kendisine geçirtilmeye çalışılan bu yeni elbise Müslüm Gürses’e çok uymuyor. Onun çok doğal yetenekleri var, bu çalışmalar onu o doğallığından alıyor, bu tip kompozisyonların içinde yorumcu gücünü yitiyor.

Siz nasıl bir ekiple çalışmasını önerirdiniz?

Bir sonraki albümünü bir alaturkacıyla yapmasını çok isterim.

Stüdyonun mutfağını toplar

MÜSLÜM Gürses Neredesin Firuze’de söylediği Bülent Ortaçgil’in Sensiz Olmaz’ından sonra geçmişinden farklı bir müzikal ekibe teslim etti kendini. İkisi de Teoman’ın ilk grubu Mirage’da yer alan Sunay Özgür ve Ender Akay’dan oluşan Kedi Müzik, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Hacivat ve Karagöz gibi birçok filmin müziğini de yaptı, Sunay Özgür, halen Bulutsuzluk Özlemi’nde bas çalıyor. Ender Akay Müslüm Gürses’le çalışmalarını anlattı:

Müslüm Gürses çok rahat çalışılan, uyumlu, çok disiplinli ve çalışkan bir sanatçı. Ve çok titiz çalışıyor, yaptığı işi ciddiye alıyor, olana kadar çok uğraşıyor. Albüm bittikten sonra bir daha girip okumalar yaptı. Hiç kaprisi olmayan bir insan, hatta çalışma sırasında girip mutfağı toparlıyor, kül tablalarını temizliyor. Ben onun başka bir yere geldiği eleştirisine katılmıyorum. Müslüm Gürses, müzik alanını genişletiyor. Müzik alanında bizimle çalışması, uyumu bir yana, yine hala kendisi. Arabesk müzik de değişti, klasik halinde kaldığı sürece eski müzisyenlerin pek fazla ilerleme şansı kalmadı. Çok güzel bir müzik, iyi örnekleri yapıldı, her popüler müziğin kaderi gibi, onun otantikliğini koruyarak Türkiye’nin bugünkü haline uydurmak gerekiyor.’

AYŞE DÜZKAN
KAYNAK:STAR GAZETESİ

Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: istanbul adana
MesajTarih: 07-Mar-2009 / 19:50    Mesaj konusu: Cevap: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

zaten müslüm baba nın o muhteşem yorumu eşşiz anlatımı sayesinde her kesime hitap ediyor ve bugünlere de gelebildi ve önü daha da uzun gibi allah uzun ömür versin babaya damara devam babayı dinlemeye devam bu arada seninde eline sağlık kardeşim.

Sitemize Desteğiniz İçin Teşekkür Ederiz
Sitemize Desteğiniz İçin Teşekkür Ederiz

Nereden: Acımasız Dünyadan (İzmir)
MesajTarih: 07-Mar-2009 / 19:51    Mesaj konusu: Re: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

snare demiş ki:

Ender Akay Müslüm Gürses’le çalışmalarını anlattı:

Müslüm Gürses çok rahat çalışılan, uyumlu, çok disiplinli ve çalışkan bir sanatçı. Ve çok titiz çalışıyor, yaptığı işi ciddiye alıyor, olana kadar çok uğraşıyor. Albüm bittikten sonra bir daha girip okumalar yaptı. Hiç kaprisi olmayan bir insan, hatta çalışma sırasında girip mutfağı toparlıyor, kül tablalarını temizliyor. Ben onun başka bir yere geldiği eleştirisine katılmıyorum. Müslüm Gürses, müzik alanını genişletiyor. Müzik alanında bizimle çalışması, uyumu bir yana, yine hala kendisi. Arabesk müzik de değişti, klasik halinde kaldığı sürece eski müzisyenlerin pek fazla ilerleme şansı kalmadı. Çok güzel bir müzik, iyi örnekleri yapıldı, her popüler müziğin kaderi gibi, onun otantikliğini koruyarak Türkiye’nin bugünkü haline uydurmak gerekiyor.’

Emeğine sağlık Erenim sağolasın bilgiler için

Kullanıcı profilini gör
ismail28
Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: DeRTLiLeR MeYHaNeSi
MesajTarih: 07-Mar-2009 / 23:16    Mesaj konusu: Re: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

babanın farkı bu zaten eyvallah

Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: ankara
MesajTarih: 07-Mar-2009 / 23:29    Mesaj konusu: Re: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

Babadaki ses ve yorum çok farklı o yüzden okuyabilir yani sesi gidiyo parçalara yorumuda güzel zaten eyvallah...

Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: MALATYA
MesajTarih: 08-Mar-2009 / 00:16    Mesaj konusu: Re: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

[quote="snare"]
Müzik eleştirmeni ve DJ Murat Beşer’le Müslüm Gürses’in yeni albümünü konuştuk:
Sandık’ı nasıl buldunuz?

Ben bunu bir önceki albümün yani Aşk Tesadüfleri Sever’in devamı gibi algıladım. Bu şarkılar bildiğimiz alıştığımız, kendi mahallesindeki Müslüm Gürses repertuarı değil. Müslüm Gürses başka bir şey yapılmaya çalışılıyor.Ait olduğu toprağından, köklerinden koparılıp başka bir saksıya dikilmeye çalışılıyor. Müslüm Gürses Türkiye’nin sayılı yorumcularından biri. Bu davullu, baslı aranjeler Müslüm Gürses’in yorumculuğunu gölgeliyor. Onun yorumcu özelliği çok fazla ön plana çıkmıyor.

işte budur.....saygılar

eyw erenim ellerine sağlık kardeşim

Gururumu kırıpta sırtımdan vurmasaydın
Allah bir sevgim bir ateşlerde sen yaktın
Nasıl kıydın aşkıma şerefsizlere sattın
Kullanıcı profilini gör
clgnsedat
Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: manisa
MesajTarih: 08-Mar-2009 / 01:21    Mesaj konusu: Re: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

güzel bir röpörtaj olmuş. emeğine sağlık eren.

Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: ankara
MesajTarih: 08-Mar-2009 / 03:37    Mesaj konusu: Re: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

kıymetini bilmek lazım

Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: Gençlerbirliği
MesajTarih: 08-Mar-2009 / 03:48    Mesaj konusu: Re: Mini Mini Bir Kuş’u bile söylese ağlatır

yeni albüm gayet güzel olmuşş.paylaşım için teşekkürler.

Dürüst ol, insancıl ol, düşün öbür dünyayı
Bir karıncayı bile incitme sakın evlat

Evlat evlat evlat insan ol evlat
Evlat evlat evlat insan ol evlat
Kullanıcı profilini gör
   Müslüm GÜRSES Forum Ana Sayfası -> Basın ve Haberler
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Muslumcu.com & Muslum-Gurses.com & Muslumcu.net
Bu Site Müslüm Gürses'e Destek ve Hayranlarını Bilgilendirme Amaçlı Hazırlanmıştır.
Copyright © Müslüm Gürses Fan Club !! 2003 - ∞ !! - Kurucu: Bilal Bilgi
Forum - Arşiv - Haber - Şarkı Sözü - İnşaat Bölümü - Civil Engineering